Ai ai ai die schermtijd

Schermtijd, de tijd die de kids spenderen voor een scherm.  In het begin als je kids nog ukjes zijn, is het enkel TV. Dat valt makkelijk te beperken. Ook al omdat die kleintjes vroeg naar bed gaan.

Naarmate je kroost ouder wordt, komen er meer schermpjes bij kijken. Computer, tablet, GSM, … En die komen er erg geniepig bij. Zo ook in ons gezin.

Toen Vince nog klein was, mocht hij drie kwartier tv kijken. Later werd dat drie kwartier ‘schermtijd’. En zonder het echt door te hebben, hopte hij van scherm naar scherm en werd de opgelegde tijd wat vergeten. ’s Morgens op een oude GSM van mij,  ’s avonds op zijn kindertablet, dan nog wat TV kijken, samen met zus. Oja, ook de spelconsole niet vergeten. WOW!

Een bijkomend iets is dat hij door zijn beperkte tijd, nooit een level van Skylanders kan uitspelen (da’s een spel op de spelconsole) of dat hij nooit een volledige film kan uitkijken. Vervelend, dat kan ik begrijpen. Uitzonderlijk mocht hij dan langer kijken of spelen. Dat uitzonderlijk, werd ‘gewoon’.

Op een fijne zondagochtend hadden we het er over hadden met de meisjes. Liesbet vertelde dat ze bonnen maakt met daarop “tijd”. Op die manier kunnen de kinderen hun schermtijd zelf bepalen. Willen ze een level uitspelen, dan is dat mogelijk. Eens geen zin in een scherm? Dat kan ook, de tijd die ze die dag zouden krijgen, is niet verloren.

Ha! Dat zou ik ook proberen… Vince heeft er baat bij dat alles gevisualiseerd is. Met mijn cameo, de penholder, een stiftje en papier ging ik aan de slag. Ik bedacht dat ik bonnen van 20 en 10 minuten zou maken. Teveel soorten bonnen met verschillende tijden, maakt het al te ingewikkeld en das niet het plan.

Ik maakte in het silhouette programma een hokje met daarin ‘bon, 10 min’  en een ander hok op een andere kleur papier kreeg de tekst ‘bon 20 min’. De bon dupliceerde ik over het hele blad. Zalige functie! Floep. Een keer klikken en heel het blad gevuld ;-).

Schermopname (96)

Tussen elke bon voegde ik een lijn zodat ik het netjes kon snijden. Ik liet de print en cut functie achterwege omdat ik teveel plaats zou verliezen.

En hoe loopt het? We rekenden op weekdagen 40 min, woensdag 50 minuten en in het weekend een uur per dag. Wel, Vince is tevreden omdat hij nu pakweg 2 uur kan gamen waardoor hij eens ver in een level kan raken. Hij spendeerde de eerste week al zijn tijd (5u30 minuten) op 4 dagen… Waardoor alles was opgesoupeerd op vrijdag. Tja, spijtig maar hij kon wel zijn level uitspelen 😉 .

Vind ik het gendarme-achtig? Nee, voor Vince is het duidelijk, voor mij dus ook…

Enfin, we gaan de tijd eens herbekijken. Tot nog toe hebben we ook nog geen limiet moeten zetten want 4 uur scherm  aan één stuk is wat veel. En zonder dat ie het weet, rekent Vince met de tijd. Hij schat in hoelang hij kan spelen tot bedtijd, hoeveel hij wil sparen, … Mijn leerkrachtenhart ook weer voldaan 😉 .

Een fijn compromis waar niemand hoeft te zeuren.

 

Papier: action

Stiftje: hema

penholder: www.feeërieke.be

 

2 gedachten over “Ai ai ai die schermtijd

  1. Grappig herkenbaar. Hier ook een leerkracht en ik werkte ook met de bonnen.
    Nu zonder bonnen maar min of meer zelfde principe, voor de Nintento DS. Dat was het enige waar soms ouderkindmeningen botsten over wat genoeg en te veel was. Nu is het de afspraak : 2 uur per week, max een uur per dag en er moeten 2 speelvrije dagen bij zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s