Tutorial: muziekdoosje, eens een ander babykadoo

Hoera een baby geboren. Fijn, een kadootje voorzien. Ik maak nogal graag zelf kadootjes. En ik wou eens iets anders dan een dekentje en een resem slabben. Ook het pamperzakje liet ik links liggen. Een muziekdoosje, dat is eens iets anders.

IMG_6052

Graag wou ik iets van het geboortekaartje erin verwerken. Daarvoor heb ik gelukkig mijn cameo. Het geboortekaartje traceren lukte niet volledig, maar ik kon er we de ballon uit halen. Het muziekdoosje kreeg dus de vorm van een ballon.

En bij deze ook mijn allereerste foto tutorial (juich!). Dit muziekdoosje in erg geschikt voor beginners. Je kan natuurlijk variëren in vorm en de afwerking zo moeilijk maken als je zelf wil.

 

Hier gaan we: hoe maak ik een muziekdoosje in een niet alledaagse vorm?

1 Wat heb je nodig?

  • 2 stofjes van 30cm op 20cm . Ik koos badstof voor de achterkant en vintage roosjes (voor baby Rosalie) als voorkant. Op de voorkant flockte ik de ballon van het geboortekaartje.
  • muziekdoosje
  • vulling (bv vulling voor beren of kussens)
  • 50cm paspel (oh yeah… i just love paspel)
  • 50cm lint
  • bijpassend garen

2. Maak het zelf

Stap 1: maak de voorkant naar wens. Ik koos ervoor om de ballon te flocken. Dit kan ook een naam zijn, een beestje, …

Hoe kwam ik tot deze vorm?  Wel, ik streek de ballon op de stof. Ging er met mijn zoommaatje rond en zette rond het bovendeel van de ballon telkens een streepje op 3cm, bij het ‘touwtje’ koos ik voor rondom 2cm. Dit zonder naad. Ik knipte vervolgens rondom 1 cm naad aan. Spiegel het voorpand op de stof van het rugpand en knip uit. Indien de voor- en achterkant identiek zijn, hoef je niet te spiegelen.

Stap 2: als het trekkoordje onderaan uit moet komen, dan zou het trekkoordje van het muziekdoosje te kort zijn. Daarom naaide ik een miniknoopsgaatje net onder de ronding van de achterkant.

Stap 3: naai paspel rondom de voorkant. Gezien de ballon een ronde vorm heeft, stikt het makkelijker als je de paspel inknipt. Zo raak je zonder ‘bobbels’ mooi rond. Ik liet de onderkant paspelvrij. Gebruik je ritsvoetje.

Stap 4: naai voor- en achterkant aan elkaar.  Laat bovenaan een keergat, breed genoeg voor het muziekdoosje.

IMG_6034

Stap 5: Keer om door het keergat. Ik gebruik hiervoor een balpen en een speldje. Let wel, voor het keren, de hoekjes wegknippen. Op die manier vermijd je diktes waar je die niet wenst. Het oogt ook veel netter afwerkt.

Stap 6: hang een lintje aan het oog bovenaan het muziekdoosje.

Stap 7: steek het muziekdoosje in je naaiwerk. Het touwtje komt door het knoopsgat. Vul verder op met de vulling. Let op dat het lint van het muziekdoosje in het midden bovenaan je ballon hangt. Steek gerust een speldje door het lint en de achterkant.

IMG_6039IMG_6040

Stap 8: naai het keergat met de hand dicht (hiphoi!). Ik probeerde het onder de machine te steken, maar dat was een no go 😉 Extra naaien aan het ophangtouwtje bovenaan.

Stap 9: hang het plastiek trekkertje (handgreepding) vast aan het touw. Best met een stevige knoop. Als je het muziekdoosje koopt, krijg je het muziekdoosje soms in 2 delen: het doosje en het trekkertje. Makkelijk me dunkt. Je kan hier ook nog een lintje aan hangen.

Stap 10: Woehoe! Klaar. Geniet van dit uiterst rustgevend muziekje 🙂 Hopelijk zal baby Rosalie mooie zeemzoete dromen hebben.

 

badstof, vulling en muziekdoosje: hotstof

roosjesstof en paspel: eigen voorraad

flockfolie: feeërieke

lint: action

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s